Beegleton spår trender för det nya året 2024

Vi befinner oss alla i en ständigt föränderlig värld, och inom vår bransch är det inget undantag. Varje år står vi inför olika utmaningar, och för att möta dem på bästa sätt är det viktigt att alltid hålla oss uppdaterade och till och med försöka förutse vad som kommer att hända.
 
Just detta har vi nyligen gjort, och nu är det dags för oss att dela med oss av våra spaningar och teorier om vad som väntar. Häng med!

Marknadsföring

AI

 Det mest omtalade begreppet under 2023 var utan tvekan AI, och detta kommer självklart att prägla även 2024. Men om 2023 var året då AI exploderade, kommer 2024 att vara året då AI möter motstånd. Studier visar att förtroendet för AI-genererat innehåll generellt minskar hos konsumenter, och många kan enkelt identifiera om ett företag har använt sig av AI. Trots fascinationen för att låta robotar skriva våra texter när vi har hjärnsläpp, oroar vi oss också över att AI ska ta över våra jobb. Det verkar dock inte bli fallet.
 

Vi kommer inte att avfärda AI helt och hållet på länge, men vi behöver överväga hur vi använder det. Att kombinera kreativ talang med stöd från AI verkar för närvarande vara det bästa receptet för högkvalitativt innehåll.

Mänskliga varumärken 

Som en motreaktion på AI och algoritmer ser vi att varumärken som frångår dessa tas emot mycket bättre av konsumenter. Vi har under många år suttit nedstänkta i våra telefoner och nu längtar vi i stället efter verkliga relationer, med andra människor men även med varumärken. 
 
Många människor väljer att stötta företag och varumärken som underlättar deras klimatångest, vilket sätter krav på varumärken att anpassa sig efter konsumenters värderingar. Med det sagt betyder det inte att personer som öppet identifierar sig med ett varumärke nödvändigtvis köper från det.


Webb

Mikrointeraktioner

Det tyder på att den genomsnittliga koncentrationen hos människor blir sämre, vilket gör det ännu viktigare att behålla besökarens uppmärksamhet på ens webbplats. Ett sätt att göra detta är genom mikrointeraktioner, såsom animationer, feedback och guider på webbplatsen.

Förnyat fokus på tillgänglighet

Under 2023 kom en uppdatering av WCAG 2-2, vilket ledde till nya krav på att anpassa webbplatser för tillgänglighet. Det innebär helt enkelt att snygga men funktionslösa element kommer att minska och webbplatser kommer sannolikt att få en mer strömlinjeformad design. Vi håller ett spänt öga på det här!


Sociala medier

SEO-tänk på sociala medier

Användningen av sociala medier har förändrats kraftigt de senaste åren. Vi går från att använda sociala medier som tidsfördriv till att se det som underhållning och en plattform för information, likt Google.
 
Många vänder sig idag direkt till Facebook och TikTok när de söker efter information, vilket gör det viktigt att använda samma SEO-tänk där som på ens webbplats. Hashtags var länge sociala mediers svar på SEO, men idag söker många efter information med ren text. Därför bör man se över sin textkommunikation på sociala medier.
 

Streamlinead sociala medier-strategi

För företag är det viktigt att nå ut till många men ännu viktigare att nå ut till sin målgrupp. Många skapade konton för sitt företag på alla sociala medie-plattformar "bara för att" utan att reflektera över sin närvaro där. Men det är i slutändan slöseri med resurser att finnas där ens målgrupp inte finns.
 
Gör i stället en ordentlig analys av er målgrupp och begränsa plattformarna ni är aktiva på till de plattformar där er målgrupp finns.
 

Intern ambassadör för företagets LinkedIn

Som nämnts tidigare vill många konsumenter ha mänskliga varumärken. Ett bra sätt att tackla detta, särskilt på LinkedIn, är att utse en intern ambassadör för personalstyrkan. Genom att ha en expert inom ert specifika område bygger ni förtroende och kan möta konsumenternas krav på äkthet.
 
Det här kan vara er VD, försäljare, kundansvarig eller varför inte er kommunikatör? Om ni är osäkra på hur ni ska gå till väga hjälper vi er gärna. Kontakta oss för att diskutera en strategi!

Grafisk Design

Inom grafisk design ser vi också stora förändringar det kommande året. Minimalism har länge varit det föredragna för företag eftersom det ger ett rent och seriöst intryck, men mycket tyder på att minimalismens storhetstid är över. 
 

Bold minimalism

För dem som inte är redo att helt överge det nedskalade finns bold minimalism, som kombinerar minimalismens enkla färgpaletter med kraftfulla och stora element. Här tar typografin mer plats och blir ett designelement i stället för ren text. Kontrast är också viktigt här, då färgpaletten är begränsad men ändå färgstark.
 

Handritade bokstäver

En stor trend bland logotyper och andra grafiska element är inkluderandet av handritade eller tweakade bokstäver i ett ord. Det finns trots allt ett begränsat antal typsnitt och genom att kombinera det med något mer organiskt får ditt varumärke mer personlighet. 
 

More is more

På den helt andra sidan från minimalismen hittar vi maximalism. Uppsvinget av maximalism kan ses som en motreaktion på åren av minimalism inom design. Nu vill man istället se starka färger, tjocka typsnitt och mycket mönster. Även inom webbdesign ser vi denna trend dyka upp här och var. Det blir intressant att se hur denna trend kan möta kraven på tillgänglighetsanpassning som nämndes tidigare.

Dela inlägget