Svenskarna och internet 2022

Svenska internetanvändare känner oro på nätet

Vi har tagit oss en titt på Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet. Rapporten visar bland annat att vi i Sverige har ungefär samma sociala medievanor år 2022 som 2021 och de mest populära plattformarna står obesegrade. Många internetanvändare oroar sig över nätbrott och näthat i och med att större delar av våra liv digitaliseras.


Idag använder 94 procent av svenska befolkningen internet, många dagligen. Vilka är då de 6 procent som inte använder internet? Jo det är äldre personer, närmre bestämt personer födda på 1920- och 1930-talet som alltså är över 83 år. Ålder är den faktor som orsakar störst nivåskillnad mellan olika samhällsgrupper. Bland de som är födda på 90- och 00-talet använder 100 procent internet dagligen. Bland de födda på 60–, 70- eller 80-talet använder 99 procent internet dagligen.  Om man jämför det med 20- och 30-talisternas 39 procent kan man förstå att klyftor uppstår.
 

Läget står still på sociala mediefronten

Användandet av sociala medier ligger, precis som den generella internetanvändningen, kvar på samma nivå som förra året. De tre största plattformarna är fortfarande Youtube, Facebook och Instagram och dessa tre jättar ligger i toppen i samtliga kategorier. Även TikTok som mellan 2020 och 2021 nästan dubblade antalet dagliga användare, har stått rätt still det senaste året. De plattformar där flest lägger upp eget material är Facebook, Instagram och Snapchat. På till exempel Youtube och TikTok är det vanligare att man tar del av andras innehåll än att lägga upp saker själv.  
 
Ålder fortsätter att vara en stor faktor i skillnader mellan användarna och de olika generationerna verkar definitivt ha sina favoritplattformar. De allra yngsta, 00-talisterna, utgör den största delen av TikToks användare medan Facebook verkar vara favoriten för de födda innan 90-talet. De största plattformarna för företag är Facebook och Instagram och den generation som följer flest företag är 90-talisterna. Över samtliga plattformar följer 4/10 internetanvändare varumärken eller företags konton på sociala medier.


Vi värnar om vårt privatliv

I Sverige under 2022 har fler användare än någonsin använt internettjänster dagligen. Fler och fler aspekter av våra liv har blivit digitaliserade. Några vanliga personliga internettjänster är e-legitimation, digitala brevlådor och digitala vårdtjänster. Användningen av e-legitimation, främst Mobilt Bank-ID, har ökat med 21 procent de senaste två åren. Idag använder 7/10 internetanvändare Mobilt Bank-ID dagligen och 9/10 har använt e-legitimation någon gång det senaste året.

De svenska internetanvändarna känner en oro kring personlig integritet i och med denna digitalisering och många är rädda för att drabbas av nätbrott. Som följd av denna oro har vi blivit mer noggranna med att skydda oss själva och den information vi delar med oss av. 80 procent av internetanvändarna vidtar åtgärder för att skydda sin personliga integritet.

Hör av dig om du vill diskutera ditt företags marknadsföringsstrategi och aktivitet på internet!


Årets Unga företagare 2022