Har du fått ett sånt här meddelande på Facebook? Se upp.

Har du fått ett sånt här meddelande på Facebook? Se upp.

Den här veckan vill vi lyfta vikten av att inte klicka på länkar. Just nu cirkulerar det ett meddelande med avsändaren "Page Report Notification" på Facebook Messenger som lyder "Kära administratör, ditt konto kommer att avaktiveras. Detta beror på att din sida eller aktivitet på den inte följer våra användarvillkor..." följt av en länk. Det är väldigt viktigt att ni INTE klickar på länken om ni får meddelandet.

Phishing och kontointrång har tyvärr blivit mer och mer vanligt. Att klicka på länkar och meddelanden som verkar helt vanliga kan leda till att kontot blir avstängt eller att någon får tillgång till annonskontot, och därmed tillgång till de uppgifter som finns där.

Vad är phishing?

Phishing och phishing-attacker är emails, SMS, Messenger-meddelanden eller telefonsamtal som skickas i syftet att lura mottagarna att klicka på en länk, ladda ner ett virus eller dela med sig av till exempel bankuppgifter. Tyvärr har phishingattacker blivit sofistikerade och övertygande och det kan vara svårt att skilja på vad som är ett vanligt meddelande och en attack. Några saker som kan hjälpa dig avgöra är:

  • Någon som representerar till exempel Facebook kommer aldrig kontakta er via Messenger, utan alltid via mail och då via en emailadress som slutar på facebook.com. Det samma gäller andra plattformar.
  • Tar vi meddelandet ovan som exempel, det ser trovärdigt ut men har skickats via Facebook Messenger. Varningar och liknande ska komma från verktyget det gäller, exempelvis Meta Business Suite, inte Messenger. 
  • Kolla alltid på avsändarens telefonnummer, emailadress eller användarnamn – även om namnet verkar normalt brukar man snabbt kunna se om till exempel emailadressen är falsk.
  • Var även uppmärksam på språkfel. Ofta är phishing-meddelanden skrivna av en person eller AI som inte pratar svenska vilket ofta leder till grammatiska fel eller stavfel.
  • Ett viktigt steg för att skydda ditt konto är att alltid använda tvåstegsverifiering. Tvåstegsverifiering innebär att du loggar in i två steg, först med din e-post och lösenord och sedan med en kod eller godkännande via en app i din telefon. Dubbla steg blir dubbel säkerhet!

Är du fortfarande osäker? Fråga oss! 


Nu är det möjligt att ha LinkedIn-feed på hemsidan