Webblingo

16 maj, 2022

Har du koll på hur domännamn, DNS-inställningar och webbhotell hänger ihop?

När vi skapar hemsidor till företag brukar vi få frågor om termer som domännamn, DNS-inställningar och webbhotell. Vad betyder de och hur hänger de ihop? Därför tänkte vi nu förklara det du behöver veta för att skapa och drifta en egen hemsida.


Det finns flera verktyg för att bygga en hemsida, som Wordpress, Wix och Webnode. Vi använder oss av en driftsäker plattform som heter Snowfire. Förutom plattformen där man bygger hemsidan krävs ett webbhotell och ett domännamn, som du köper hos webbhotellet, för att besökare ska hitta till hemsidan. 

DNS-inställningar kopplar ihop hemsidor med domännamn

För att närmare förklara hur allt hänger ihop kan vi ta telefonen som exempel. Domännamnet är telefonnumret, som måste kopplas ihop med hemsidan, där kommer DNS-inställningarna in. De fungerar som en telefonväxel med funktionen att berätta var hemsidan finns och dirigera besökaren vidare. DNS-inställningar styr även var mailen ligger. Byter man leverantör till sin mail måste man även ändra i DNS-inställningarna. 

Hur ska man tänka när man väljer webbhotell?

Vårt främsta tips är att inte bara titta på priset när man väljer webbhotell. Bra support är en viktig faktor. Vi är återförsäljare åt Loopia, ett av de största webbhotellen i Sverige. Vi lägger in de kunder vi arbetar med i vår återförsäljarportal. Då får de service via oss istället. 

Använder man exempelvis Wordpress för att bygga sin hemsida måste man ladda upp allt innehåll på webbhotellets servrar. Då gäller det att köpa tillräckligt med utrymme för att allt innehåll ska rymmas. 

Om vi bygger hemsidan i Snowfire ligger allt innehåll på Snowfires servrar, då krävs inte lika mycket utrymme på webbhotellet. 

Satsa på bra hosting för mailen

Ett annat tips är att inte vara dumsnål när det kommer till leverantör för mailen. För många företag är mail den mest väsentliga kommunikationsvägen. Därför är det viktigt att tänka över vad man väljer och inte välja en maillösning som inte är säker, då mail brukar innehålla personuppgifter, eller har för lite utrymme.

Man kan välja en extern lösning utanför sitt webbhotell för sin mail. Till exempel via Google Workspace eller Microsoft 365, som i många fall har bättre leveransbarhet och högre driftsäkerhet.

Har du frågor eller behöver hjälp med din hemsida är du varmt välkommen att kontakta oss!