SEO OCH SEM - VET DU VAD SKILLNADEN ÄR?

20 maj, 2020

Hemsidan är färdig och publicerad, nu gäller det att få besökare att hitta in. Vi byråer pratar då om SEO och SEM, men vet du vad det innebär och vad skillnaden är?

För att lyckas få besökare till din hemsida krävs arbete och kunskap. Att det finns en strategi och tydliga mål. När potentiella kunder letar efter just dina tjänster eller produkter  finns det egentligen bara ett ställe de söker på – Google. Där måste du kunna hittas. Det finns två sätt att bli hittad på Google, organiskt eller genom köpta annonsplatser. 


Google Ads - SEM

SEM står för Search Engine Marketing. Det handlar om att synas på de köpta annonsplatserna som ligger ovanför de organiska sökningarna på Google. Du använder sig av verktyget Google Ads för att nå personer vid rätt tillfälle precis när de söker efter din tjänst.
Via Google Ads kan du få fler besökare till din hemsida, se till att fler personer ringer dig, att kunderna besöker dig på plats eller påminna dem om att du finns. Det går att ställa in precis vilka du vill nå genom att avgränsa geografiskt (exempelvis att nå personer inom 10 mils radie från ditt företag). Till Google betalar du bara när någon klickar, ringer eller sett din annons - beroende på vad vi ställer in. Du bestämmer själv din budget.


Organiska sökningar - SEO

För att en hemsida ska kunna bli hittad när någon söker på Google behöver företaget ha berättat för Google vad som finns på hemsidan. Google vill ge den som Googlar en så bra upplevelse som möjligt och placerar därför alla hemsidor i ordning efter hur väl den passar med den sökfras som det sökts efter. Därför är det oerhört viktigt att hemsidan är optimerad på ett sätt så den dyker upp och placerar sig högt på de sökord som är viktigast. Den optimeringen kallas för sökordsoptimering eller SEO. Det handlar både om att skapa relevant innehåll på hemsidan och se till att saker som att den är mobilanpassad, har SLL-certifikat och att sidan laddar snabbt funkar. SEO är en långsiktig process och inte en quick-fix. Det tar en stund för Google att kategorisera en hemsida. Om företaget är nytt tar det en tid innan hemsidan hamnar tillsammans med eller högre än konkurrenterna, men genom att arbeta långsiktigt och strategiskt går det att hamna där.


Hur ska man tänka?

Enligt vår erfarenhet fungerar en kombination av att arbeta med både SEO och SEM allra bäst.
Genom att använda dig av verktyg som Google Analytics kan du enkelt se vad de investerade pengarna på Google Ads ger. Då kan du snabbt skruva på din marknadsföring om resultatet inte blir det du förväntar dig.
Att bara satsa på SEO är billigare, men i och med att det är ett långsiktigt arbete är det svårt att se vad det ger till en början. Tänk också på att Google ändrar då och då sina parametrar för vad sökmotorn prioriterar i sökresultaten, så det gäller att hänga med!

Här kan du läsa om vad vi kan hjälpa dig med!