NÅGRA TANKAR KRING SOCIALA MEDIER OCH CORONA

9 april, 2020

Vi lever i en annorlunda tid - i en annorlunda värld. Coronapandemin har påverkat oss alla på ett eller annat sätt. Många av oss jobbar hemma, vi får inte träffa vänner och släkt på samma sätt som innan och flera av oss känner oro. Inte minst för våra företag. 
Vi tänkte dela med oss av några reflektioner om hur du ska tänka kring dina sociala medier under dessa tider. 
 

Positivt - men med en tanke bakom

Just nu florerar många inlägg av negativ karriär. Därför är det en idé att variera människors flöde genom att sprida positiv energi - men med eftertanke. Att börja skämta om det som händer är ingen bra idé. 
Har ni till exempel en trevlig digital fika - visa det för följarna. Har du hittat en bra strategi för hemarbete - dela med dig. Kanske inspirerar du någon annan som känner sig ensam och börjar tappa motivationen att börja umgås med vänner och kollegor digitalt eller hitta en strategi för att klara av långa dagar i hemmet. 
Vi jobbar efter fyra olika hörnstenar på sociala medier - just nu är det inspirera och underhålla som väger över. 


Låtsas inte som att det regnar

Att fortsätta som om ingenting har hänt är ingen bra strategi. Alla företag har på ett eller annat sätt behövt ställa om. Visa för era kunder hur ni behövt ändra verksamheten under pandemin. 
I går gick en butik i sällanköpshandeln ut med att de satsar mycket på sin e-handel för tillfället, att det går att hämta beställda varor utanför butiken och att kunder har möjlighet att boka in sig på tider då de kan handla ensamma. Såna initiativ uppskattas. 
Har du svårt att klura ut hur du ska ställa om för att förbättra din service - fråga kunderna i ett inlägg på sociala medier. Hur skulle de vilja handla av dig och hur kan du ändra på dina produkter eller tjänster för att de skulle kunna bli mer intressanta just nu?


Var transparent

Många företag har svårt med exempelvis leveranser för tillfället. Är du en av dem - kommunicera det på dina sociala kanaler. Att vara transparent med eventuella problem är mycket bättre för varumärket än att försöka tysta ner det. Kunderna vet då vad de kan förvänta sig och slipper bli besvikna. Om du inte uppfyller förväntningarna är kunderna snabba med att kommunicera det på sina sociala kanaler, vilket inte är bra för varumärket. 


Tappa inte motivationen

När allt förändras är det lätt att tappa motivationen - gör inte det. Nu ska du se till att verkligen uppdatera dina sociala medier och kanske testa lyckan i en ny kanal. Just nu är aktiviteten på sociala medier högre än någonsin. 
Kommer du inte på vad du ska publicera för inlägg - kika på andra för inspiration. Hur hanterar dina kollegor i branschen sina sociala kanaler? Det många glömmer bort är att även titta på andra branscher än den egna, ofta har man mer att lära av andra än av likasinnade. 
Räcker inte det för att återfå motivationen finns det många företagsrelaterade grupper på Facebook. Testa att gå med i ett par stycken. I de flesta av dem är medlemmarna generösa med tips och råd till de som behöver. 


Tänk på sociala mediers egentliga syfte

Sociala mediers syfte är att vi ska vara just sociala. Det ska inte vara någon envägskommunikation mellan företag och kund. Skapa inlägg som uppmanar till diskussion. Hur gör du? Vilket är ditt bästa tips? Svara på kommentarer du får och kommentera andras inlägg. En trevlig bieffekt av att inleda samtal på sociala kanaler är att dina inlägg sprids ännu mer och det skapar även förtroende för dig som företagsägare. 


Njut av våren

Sista tipset har ingenting med sociala medier att göra - men det är ack så viktigt. När man jobbar hemma är det är lätt att fastna inomhus framför datorn allt för många timmar. Det är varken bra för kreativiteten eller humöret. 
Gå ut och njut av våren. Träden som börjar få gröna blad och blommorna som börjar slå ut. Känn solens värme i ansiktet och andas in den friska luften. En promenad i solen får livet att kännas normalt igen - om än för en liten stund.