INTERNET HAR ALDRIG VARIT VIKTIGARE

15 december, 2020

2020 – året som präglats av att arbeta hemma, studier på distans och isolering. Idag släppte Internetstiftelsen sin årliga rapport Svenskarna och internet, som visar att fler målgrupper använder internet i större utsträckning och på sätt som de aldrig har gjort förut.

Under detta speciella år har digitaliseringen verkligen satts på prov, då alla åldersgrupp både använt internet mer och på nya sätt.
Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet har fokus legat på studerande, hemarbetare och pensionärer. Bland dessa använder hela 96 procent internet. 
Främst är det den äldre målgrupp som hittat in på nätet allt mer. Tack vare videosamtal och sociala medier har de bland annat kunnat träffa familj och vänner, handlat på ett säkert sätt och deltagit i direktsända kulturevenemang. 


E-handel

Både mobilt BankID och Swish ökar, framför allt bland pensionärerna. Idag kan 98 procent av internetanvändarna identifiera sig digitalt och 95 procent betalar med Swish. 
E-handeln ökar, framför allt digitala matinköp. 4 av 10 uppger att de handlar mer och oftare på internet än vad de gjort förut. 


Sociala medier

Vill du nå ut till nya målgrupper på digitalt har tillfället aldrig varit bättre. 90 procent använder sociala medier och det dagliga användandet växer i raketfart – 74 procent scrollar dagligen i sociala flöden. 53 procent av pensionärerna använder sociala medier dagligen.
Instagram är den största vinnaren sett till ökning, speciellt om man ser till dagliga användare.
YouTube är den största kanalen – hela 91 procent tittar på videoklipp på plattformen.
Facebook ser man ett trendbrott. Tidigare har aktiviteten på kanalen minskat, men nu ökar den istället. Allt fler lägger upp inlägg, delar inlägg, skapar och svarar på evenemang.
Även LinkedIn växer i popularitet och idag använder 37% mediet.
Poddar lockar fler lyssnare, idag lyssnar 68 procent av internetanvändarna på podcasts. 


Digital kommunikation

Fortfarande använder vi oss främst av SMS när vi skickar meddelanden, men Facebook Messenger kommer inte långt därefter – 80 % använder tjänsten.
Tittar man på chattjänster står även här Instagram för den största ökningen, från 25 procent till 33 procent.