Google Analytics 4

19 april, 2022

Google Analytics UA ersätts av GA4 – så påverkas du

Du kanske har hört talas om att Google Analytics UA kommer försvinna och ersättas helt av Google Analytics 4? Om du inte har gjort det eller vill veta vad det innebär för dig har vi skrivit de viktigaste sakerna du bör känna till.


Vad är Google Analytics?

Till att börja med kan vi först berätta vad Google Analytics är för något. Google Analytics är ett digitalt statistikverktyg för alla som äger en hemsida. Verktyget samlar in data och visar bland annat hur många besök hemsidan har varje dag, varifrån besökarna kommer och vilka trafikkällor som driver mest trafik. Om du annonserar på Google kan du sammankoppla det med Google Analytics för att veta vilka av dina annonser som driver trafik och konverteringar.

Just nu använder de flesta Google Analytics UA, men från och med 1 juli 2023 kommer Universal Analytics-egendomar sluta samla in data. Därför är det väldigt viktigt att uppgradera sin Google Analytics till version GA4. 

Vad innebär detta för dig som använda av Google Analytics?

  • Fram till den 1 juli 2023 kommer du kunna samla in ny data och använda Universal Analytics-egendomar precis som vanligt. 

  • Innan detta behöver du uppgradera till version GA4 för att få med dig den historiska datan. Detta för att kunna fortsätta jämföra statistik över tid. 

  • Efter den 1 juli 2023 har du 6 månader på dig att exportera din data. Därefter kommer du inte att komma åt det som finns i UA. 

  • Vi rekommenderar att du har en GA4-uppsättning innan 1 juli 2022 för att få med dig ett års data till nya versionen. 

Fördelar med GA4 enligt Google själva

  • Integritetsfokus och hållbart för framtiden.

  • Intelligent, med maskininlärning för att se information om kundresan över flera plattformar och enheter.

  • Förbättrade, sömlösa integreringar med Googles annonseringsplattformar för att optimera kampanjresultatet och få ökad avkastning på din annonsering.

Lär känna den nya versionen GA4

Google Analytics 4 är annorlunda i gränssnittet och har fått en del kritik för att den känns komplicerad. Därför rekommenderar vi att lära känna den nya versionen redan nu för att du ska känna dig trygg och lugn när det är dags att gå över till GA4 fullt ut. 

Installera GA4

Det du behöver göra för att installera GA4 och köra igång mätningen är att klistra in koden du får från Google Analytics på din hemsida. Sedan måste du sätta upp konverteringsspårningen på nytt. Känner du dig osäker på detta? Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna.